Flere har spurt hva som skjer i filmklippet under – og hva som egentlig er greia? Vi spurte sjefen for den nye SmartGrid-labben, Kjell Sand fra NTNU, og fikk svar:
Det som lager lyd er mekaniske svingninger i jernkjernen i reaktoren som er vist i filmen (den grønne sylinderen). En reaktor består av en jernkjerne med kobbertråder viklet rundt. Begrepet spole som mange kjenner og som finnes i mye elektrisk utstyr , er synonymt med reaktor – så man kan si at en reaktor er en stor spole.
Alle har hørt transformatorer som brummer og det er det samme som skjer her.
Jernkjernen i reaktoren består av transformatorblikk som består av et antall lameller (tynne metallplater), og når disse påtrykkes vekselspenning utvider de seg og trekker seg sammen – man får mekaniske vibrasjoner som setter luften i svingninger – dvs. lyd. Alle har hørt transformatorer som brummer og det er det samme som skjer her.
Når vi påtrykker en 50 Hz spenning, genereres en 100 Hz lyd. Ved å programmere utstyret til å generere spenninger med den ønskede sekvens av frekvenser, påtrykkes reaktoren altså spenninger med varierende frekvenser og varigheter, slik at reaktoren brummer ut en Mozart 🙂
Men kunne man fått samme lyd fra en vanlig forsterker?
Hadde man koblet til en mye svakere forsterker til reaktoren (60 Watt), ville ikke det vært nok effekt til å få frem hørbar lyd – så det at forsterkeren er så kraftig har betydning. Forsterkeren er på 200kW (dvs. 200 000 Watt!).
Dessuten må forsterkeren være i stand til å levere spenninger/effekt med frekvenser som dekker en rimelig del av det hørbare lydspektret. Hvis den bare var i stand til å levere f.eks. opp til 200 Hz ville det bare bli bass-lyd som ble generert.
Men vår unike forsterker kan jo levere opp til 5 kHz – dvs det dekker lydområdet opp til 10 kHz – og da har du dekket mye av det hørbare lydspekteret.
Så det som gjør vårt utstyr unikt er effekten kombinert med frekvensområdet vi kan levere effekt over.
Så det som gjør vårt utstyr unikt er effekten kombinert med frekvensområdet vi kan levere effekt over. Vi er den første kommersielle leveranse av slikt utstyr fra Egston – og det er meg bekjent ikke mange, om noen, som i dag har tilsvarende (men det er flere som har bestilt slikt utstyr fra Egston). Så vi kan trygt si at vi er en pioner i å anskaffe og ta i bruk denne type utstyr.
0 kommentarer på “Reaktor spiller Mozart – hva er greia?”