Her kommer en reisehilsen fra Baden i Sveits. For dere som ikke kjenner meg, følger en liten introduksjon: Jeg heter Nina, og begynte som forsker ved avdeling Elkraftteknologi for cirka ett år siden. Før det jobbet jeg med min doktorgrad ved NTNU. Hovedtemaet var strømbrytning i luft ved laststrømmer og mellomspenningsnivå.
I SINTEF jobber nå på to prosjekter med ABB i Skien innen mer miljøvennlige lastbrytere, med flere samarbeidspartnere som NTNU og ABBs forskningsavdeling i Sveits.
Og det er her denne reisehilsenen kommer inn i bildet; halve 2016 er jeg gjesteforsker hos ABBs forskningsavdeling som ligger i Baden, omtrent 15 minutter med tog fra Zürich.
Målet med oppholdet er å knytte sterkere bånd med ABBs egen forskningsvirksomhet. For egen del er dette også en god mulighet til å skaffe meg flere kontakter, og se hvordan andre angriper problemstillinger jeg selv har jobbet med i noen år nå.
Lærer masse hos ABB
I Trondheim har vi til nå jobbet mest med bryterforsøk i lab, og mindre med numeriske beregninger og simuleringer. ABB har i mange år jobbet med å utvikle et godt simuleringsverktøy for lysbuefenomener. Det er dette verktøyet jeg har fått lov til å lære mer om. I tillegg lærer jeg meg et simuleringsprogram for fluidmekanikk (ANSYS Fluent), som vi har flere lisenser på i SINTEF.
På denne måten kan jeg jobbe videre med numeriske designverktøy også etter at mitt opphold i Sveits er over. I tillegg har jeg blitt inkludert i prosjektvirksomheten her, med diskusjoner av ABBs labresultater og planlegging av nye forsøk. Jeg har følt meg veldig velkommen hos ABB og de har vært veldig åpne, selv om dette er et firma i et marked med sterk konkurranse.
Jeg har følt meg veldig velkommen hos ABB og de har vært veldig åpne, selv om dette er et firma i et marked med sterk konkurranse.
Baden og omegn
Selve Baden er en ganske liten, men veldig trivelig by, med cirka 19 000 innbyggere. Som nevnt, ligger den bare et par steinkast fra Zürich, og med det presise og gode tognettet i Sveits er både Alpene, Frankrike og Tyskland under to timer unna.
Baden er en by som har histore tilbake til romertida, og ble kjent for sine varmtvannskilder. Gamlebyen er 500 år og sjarmerende med lite trafikk og hyggelige kaféer og butikker. Hver lørdag er det et matmarked i hovedgata, og for min del en bra anledning til å pugge navn på grønnsaker (Gemüse) på tysk. Sveitsertysken sitter dessverre ikke som støpt ennå.
Skal det være en ostebrus?
Apropos mat, så kan jeg melde om at det er forholdsmessig billig å spise i Norge. Her må man gjerne ut med en hundrelapp for et laksestykke til én middag, eventuelt 60-70 kr for en gulrotbunt med stilker. Men med litt justeringer av menyen i forhold til det jeg er vant til å kjøpe i Norge lider jeg verken mat- eller pengemessig.
Jeg har likevel ikke klart å kaste meg på ostevogna som ser ut til å prege landet. I tillegg til klassikerne fondue og raclette, sier ikke sveitserne nei takk til en ostepai (terteskall fylt med store mengder ost, og lite annet), røsti med ostelokk eller ostebrus. (Sistnevnte er kanskje ikke ost per definisjon ost, men en brus basert på myse.)
Er det ensomt å bo alene i et nytt land i et halvt år? Så langt har det ikke vært det! Med trivelige folk og utfordrende oppgaver på jobb, rekker jeg ikke å føle meg ensom når jeg kommer hjem til leiligheten på ettermiddagen. Helgene går med til å utforske andre deler av Sveits som Basel, Zürich og Luzern, eller skog og mark i nærområdet. Sveits ligger også perfekt plassert for helgeturer til andre byer i Europa, og Brüssel, Milano og Aachen er allerede planlagt eller gjennomført. Plutselig er det tid for å dra tilbake til Trondheim!
Bis Mai,
Nina
0 kommentarer på “Reisebrev fra Baden: Grüezi!”