#Hav

EU satser 6 millioner euro på smart fiskerinæring

Sommeren 2017 fikk SINTEF Ocean svar fra EU om at – ja – de likte vår ide om utvikle smarte teknologiske innovasjoner til fiskerinæring i Europa – og teste disse i nesten alle Europeiske havområder.

7-8. januar 2018 møttes prosjektgruppen på 18 partnere fra 6 land i Europa for første gang i Trondheim, hvor vi hadde oppstartsmøte og ble bedre kjente med hverandre og arbeidspakkene. Entusiasmen for prosjektet var stort og villigheten til å samarbeide og dele var preget av positivitet.

Ny teknologi skal testes i 11 havområder

Konkurransen er stor og nåløyet trangt i europeiske forskningsprogram. SMARTFISH ble vurdert som beste søknad i Innovative Action utlysningen med et ambisjonsnivå og en innovasjonshøyde som var stor nok til å få tildelt 6 millioner euro.

SMARTFISH-H2020 har lovet teknologisk utvikling i fiskerinæringen innenfor maskinsyn, kamerateknologi, dataprosessering, maskinlæring, kunstig intelligens, big data, LED teknologi, smarttelefon, akustikk og ROV teknologi. Og ikke nok med det – vi har også lovet å teste alt dette i 11 forskjellige havområder fra Barentshavet via Norskehavet, Skagerrak og Middelhavet og flere hav imellom.

Vi skal forbedre effektiviteten under fisket ved å utvikle teknologi for automatisk identifisering av art og størrelse før fangst, under fangst og om bord, overvåking, datahåndtering og datagrunnlag som kan forbedre den økonomiske lønnsomheten i flåten, forvaltningen av ressursene og vitenskapen bak løsningene for bærekraft.

Bærekraftig fiskeri

SINTEF Ocean skal lede to av de tekniske arbeidspakkene og være med på testingen i Barentshavet og Norskehavet. I tillegg er vi koordinatorer. Vi har med andre ord en stor rolle i prosjektet.

Nå gjenstår det 4 år med intenst arbeid under ledelsen til sjefforsker Bent Herrmann og prosjektleder Rachel Tiller ved Sjømatteknologi i SINTEF Ocean. Resultatene fra prosjektet vil være banebrytende og revolusjonerende for fiskerinæringen i forhold til bærekraftig høsting og lønnsomhet.

0 kommentarer på “EU satser 6 millioner euro på smart fiskerinæring

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *