CO2-håndtering Politikk Subsea

Vi må lykkes med CO2 fangst

Jeg jobber med CO2 fangst, transport og lagring, det vi kaller CCS. Det gjør meg både stolt og ydmyk. Stolt fordi oppgaven er så stor og ydmyk fordi den er så avgjørende viktig for kommende generasjoner.

CCS er en realitet! Fullskala CO2 fangstanlegg er i drift i Canada. Stormakter som USA og Kina handler konkret knyttet til CCS. Norge har unik erfaring fra 20 år med CO2 lagring på Sleipner.

SINTEF, NTNU og industrien – med støtte fra myndighetene leverer forskningsbaserte innovative løsninger for CCS. Den sterke kunnskapsbasen i Norge muliggjør et europeisk sentrallager for CO2 i Nordsjøen.

BIGCCS

BIGCCS, Illustrasjon: SINTEF/Oxygen

SINTEF er den største aktøren innen CCS i EU sine forskningsprogrammer. Og stolt koordinator av to CCS-prosjekter under det nye Horizon 2020 programmet.

Vet dere at 5% av verdens CO2 utslipp i dag kommer fra sementproduksjon? Vi skal utvikle teknologi som muliggjør sementproduksjon med mye lavere utslipp. I 2050 trenger vi å håndtere 7 gigatonn CO2 i året – det tilsvarer 700 000 slike haller med CO2 – hvert år. Og vi skal gi råd om hvordan man kan realisere dette i Europa.

Nå haster det – vi må implementere CCS teknologi nå om vi skal nå 2-gradersmålet. Dette må vi bare lykkes med!

Norske aktører har en unik mulighet til å bidra med kunnskapsbaserte løsninger for CCS. Derfor er vårt nye SINTEF Energy Lab så viktig.

Om noen uker blir det installert utstyr for innovativ CO2 fangst i laboratoriet –  her blir det innovasjon!

0 kommentarer på “Vi må lykkes med CO2 fangst

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *