CO2-håndtering Energisystemer Gassteknologi Havvind Politikk Vannkraft

Spør en forsker: Er CO2-håndtering smart?

Vi har mottatt dette spørsmålet via bloggen. Send gjerne ditt spørsmål til en forsker du også!

Spørsmål:

Er CO2-håndtering smart? 10. februar skal SINTEF ha et seminar om CO2-håndtering. Jeg vil høre en forskers synspunkt. Det virker lite klokt med et slikt tiltak. Kjempedyrt, og tiltaket bidrar jo ikke til noe, det bare utsetter omstillingen. Teknologien har lite for seg globalt. Vi må slutte å bruke fossilt.

Svar:

Hei!

Takk for spørsmålet! Jeg setter pris på spørsmål og at folk engasjerer seg i forskningen mine kolleger og jeg brenner for.

For det første. Ja, CO2-håndtering er dyrt. Men det er dyrere å la være. CO2-håndtering/CCS-teknologi er helt nødvendig for å komme til et nullutslippssamfunn. Viktige industrisektorer slik som sement, stål og kunstgjødsel kan ikke få til store utslippskutt uten CO2-håndtering.

Det er også et enormt behov for CO2-håndtering på biomassefyrte anlegg og biofuels, det er estimert at bioCC må skape negative karbonutslipp tilsvarende 11 Gt CO2/år fra 2050.

 

CO2-håndtering er også en teknologi som vi trenger i kraftsektoren, særlig for kull, og i Europa spesielt relevant for gass.

På grunn av energibehovet i verden, som ennå ikke kan dekkes av fornybar energi, så vil kull, olje og gass fortsette å være en del av samfunnet i flere år fremover. CO2-håndtering er derfor veldig viktig i overgangen til et fornybar samfunn.

Utsetter ikke satsing på fornybart

Jeg mener CO2-håndtering ikke fordriver og utsetter satsing på fornybart. Siden CO2-håndtering gjør fossil kraftproduksjon mer kostbar, vil faktisk fornybart få en bedre konkurransesituasjon. Men selv om CCS fordyrer vil gjennomføringen av skifte til et lavutslippssamfunn bli 130-140% mer kostbart uten CCS enn med CCS ihht IPCC AR5.

CO2-håndtering er en global klimaløsning. Canada åpnet i fjor fullskala CCS-anlegg. Norge er langt fremme i forskning og utvikling av teknologien, og vi har mange internasjonale samarbeidspartnere med oss i våre forskningsprosjekter (her fra BIGCCS-prosjektet). Jeg ble nylig intervjua av CLIMIT-programmet der jeg snakker mer om dette temaet:

 

Igjen, takk for spørsmålet! Håper du fikk svar på det du lurte på. Har du lyst til å vite enda mer om CO2-håndtering har vi skrevet mye om dette på denne bloggen.

Hilsen Nils Røkke, Direktør for bærekraft i SINTEF

0 kommentarer på “Spør en forsker: Er CO2-håndtering smart?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *