Havvind Politikk

Kronikk: Seks grunner til at vindkraft er en god idé

– Hvis huset ditt brenner, kan ikke brannfolk krangle om de skal slukke med vann, pulver, vanntåke eller halon. Alle slukkemidler trengs. Det samme gjelder for klimaet, skriver John Olav Tande og Nils Røkke i SINTEF i en kronikk i Adressa 17.06.2015. Les here kronikken her.

En av utfordringene i dag er at tunge komponenter, slik som transformatorer, må løftes opp i toppen av turbintårnet under bygging, og senere vedlikeholdes der oppe. Transformatorene har ofte begrenset effekt fordi de utvikler mye varme. Vår idé er å blande inn nanopartikler i transformatoroljen, som bedrer kjølingen og dermed gjør transformatorene mindre, lettere og mer pålitelige. Dette kan gjøre vindturbiner både billigere å bygge og vedlikeholde. (Illustrasjonsbilde: Oxygen)

1 kommentar på “Kronikk: Seks grunner til at vindkraft er en god idé

 1. Avatar photo
  Ola Wergeland Krog

  Men bildet er feil – huset brenner ikke og det er ikke noe som skal slokkes. Men temperaturen i huset er for høy, for mange ovner er skrudd på fullt og huset er i ferd med å slites ned av for mye aktivitet.

  Seks grunner til at vindkraft ikke er en god idé:

  -Vi løser ikke et miljøproblem ved å innføre et nytt
  -Vi har allerede overskudd av elektrisk energi
  -Vi vil i følge en rapport fra UiO ha energioverskudd i tiår framover
  -Hvis vi måtte framskaffe mer energi så er den billigste måten energisparing (ENØK) – vindenergi er en av de dyreste
  -Økt energiproduksjon, uansett bærekraft eller ikke, fører til mer kraft på markedet, prisene går ned og forbruket går opp

  -Og sist, men viktigst; selv miljøvennlig produksjon av fornybar kraft er bare en utsettelse av den omstillingen som særlig den vestlige verden må gjennomgå – en dramatisk reduksjon av forbruket av både energi og ressurser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *