Energisystemer Politikk

Forskere fra Europa samlet i Trondheim for å koordinere forskning innen transmisjonsnett

Forskere fra hele Europa møttes i Trondheim, torsdag 22. januar, for å koordinere fremtidige forskningsprosjekter innen transmisjonsnett.

Knut Samdal EERA Workshop January 2015
I løpet av dagen ble flere lovende prosjektskisser utviklet. (Foto: Michal Kosmecki)

5. mai er søknadsfristen til EUs finansieringsprogram innen forskning og innovasjon, Horizon 2020. Da har man mulighet til å få støtte til store europeiske forskningsprosjekter innen energi.

I Horizon 2020 legger de vekt på at forskningen skal føre til nye smarte løsninger som kan tas i bruk.

Her gir EU-kommissær for forskning og innovasjon, Máire Geoghegan-Quinn, en kort introduksjon av Horizon 2020, EUs 8. rammeprogram:

 Forskningen i Horizon2020 skal løse de store samfunnsutfordringene innen blant annet sikker, ren og effektiv energi.

Vi i SINTEF Energi og våre forskningspartnere i Europa skal bidra til å løse de store samfunnsutfordringene. For å realisere målene i SET-plan (SET-Plan er teknologipilaren i EUs energi- og klimapolitikk) er det avgjørende at den europeiske forskningen koordineres og målrettes. SINTEF spiller her en spesielt viktig rolle som koordinator for transmisjonsnettsforskningen i European Energy Research Alliance (EERA) sitt samarbeidsprogram innen Smartgrid.

Spente på om søknadene vil få støtte

De som deltok på møtet vårt i januar var forskningspartnere vi jobber sammen med i EERA sitt samarbeidsprogram på SmartGrid og WindEnergy. Deltagerne kom fra TNO i Nederland, VITO og Laborelec i Belgia, Institute of Electronics and Computer Science i Latvia, VTT i Finland, Tecnalia og CIRCE i Spania, RSE i Italia, Instytut Energetyki i Polen, Danmarks Tekniske Universitet, Austrian Institute of Technology, University of Strathclyde i Skottland, samt SINTEF og NTNU fra Norge.

I løpet av dagen ble flere lovende prosjektskisser utviklet. Ut fra disse er vi nå i gang med å formulere tre prosjektsøknader. Vi er veldig spente på om søknadene vil få støtte gjennom H2020, fordi vi tror de kan være viktige bidrag til å løse energiutfordringer i Europa.

Jeg tror vi har noen gode prosjekter klare til fristen 5. mai.

0 kommentarer på “Forskere fra Europa samlet i Trondheim for å koordinere forskning innen transmisjonsnett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *