Energieffektivisering Gassteknologi Subsea

Kronikk: Nanoteknologi kan bli Norges fremtidsnæring når oljen tar slutt

– Nanoteknologi gjør det mulig å skape nye stoffer og gjenstander med superegenskaper. Et eksempel er de ultrasterke nano-karbonrøene, som i fremtiden kan gjøre det mulig å bygge heis ut i verdensrommet. Det forskes også på nanoroboter som vil kunne levere cellegift direkte til kreftcellene, og dermed spare pasienter for mye lidelse, skriver Øyvind Wilhelmsen som er doktorgradsstipendiat ved NTNU og forsker ved SINTEF Energi i en kronikk i Aftenposten.

- Hvis du ser på overflaten i en kaffekopp, ser den for oss ut som en brå overgang mellom luft og kaffe. Hadde man zoomet inn til nanonivå, ville man sett en veldig smal region på kanskje 1-2 nanometer, den såkalte «overflateregionen», med egenskaper forskjellige fra både luften og kaffen. (Foto: Shutterstock)
– Hvis du ser på overflaten i en kaffekopp, ser den for oss ut som en brå overgang mellom luft og kaffe. Hadde man zoomet inn til nanonivå, ville man sett en veldig smal region på kanskje 1-2 nanometer, den såkalte «overflateregionen», med egenskaper forskjellige fra både luften og kaffen. (Foto: Shutterstock)

Han forsker for å forstå hva som skjer i overflateregionen for nanoskopiske objekter. – Overflatene til nanoskopiske objekter spiller en nøkkelrolle for deres egenskaper. Les hele kronikken her.

0 kommentarer på “Kronikk: Nanoteknologi kan bli Norges fremtidsnæring når oljen tar slutt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *