CO2-håndtering Politikk

Sommerforsker 2016: Håper på storskala fangst av CO2

Gjesteblogger: Jens Lillethun, sommerforsker 2016, student 3. år Industriell økonomi og teknologiledelse, NTNU

SINTEF Energi AS mottar statlig basisfinansiering til aktiviteter som bidrar til langsiktig kunnskapsutvikling og er med på å forme fremtidens forskningsområder. Sommerforskerprosjektet er et eksempel på et prosjekt delvis finansiert gjennom basisfinansieringen. I 2016 var det hele 330 søkere til de 27 jobbene som sommerforsker. Du vil få lese erfaringene fra flere av sommerforskerne på bloggen fremover. 

Å få lov til å være sommerforsker i SINTEF har vært en veldig interessant og lærerik opplevelse. I startfasen ble jeg oppslukt av pensumlitteratur. Den handlet om både tekniske, økonomiske, miljømessige og politiske detaljer om CO2-fangst, -transport og -lagring. En del uforståelige og særdeles innviklede rapporter ble jeg også tildelt. Men heldigvis er de blitt mer forståelige i løpet av sommeren.

Veilederen min, Simon Roussanaly, har latt med jobbe med et underprogram av BIGCCS-prosjektet som på CCS-verdikjeder. Hverdagen min har stort sett handlet om evaluering av et Excel-verktøy utviklet for å beregne kostnader og klimaeffekter ved å innføre karbonfangst og -lagring. Det har vært veldig givende å arbeide med et verktøy som er utviklet for å komme i gang med kommersialisering av storskala CCS og som skal anvendes i industrien.

At arbeidet og rapporten jeg leverer skal brukes videre, og har reell verdi for dem som skal bruke den, er utrolig motiverende. Det blir spennende å følge prosjektet videre fra sidelinjen i tiden fremover, og jeg håper storskala fangst av CO2 kan bli en viktig bidragsyter til en grønnere klode så fort som mulig!

Rebecca Gullberg, MariaWersland, Monika Nikolaisen, Avinash Subramanian og Kun Wang.
Rebecca Gullberg, MariaWersland, Monika Nikolaisen, Avinash Subramanian og Kun Wang.

Sommerforskerne på SINTEF Energi har sittet sammen i kontorlandskap, og jeg har blitt kjent med mange engasjerte, dyktige og interessante mennesker fra forskjellige land og helt ulike studiebakgrunner. Ikke minst, mellom intense perioder der alle studentene nistirrer på skjermene sine og tenker så det knaker, har det vært hyggelige kaffe- og lunsjpauser samt noen festlige sammenkomster utenom arbeidstiden. I tillegg fikk jeg være med en tysker, en kineser og to franskmenn på en fantastisk roadtrip-helg til de flotte fjellene og fjordene på nordvestlandet. Det har vært en knallsommer.

 

0 kommentarer på “Sommerforsker 2016: Håper på storskala fangst av CO2

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *