CO2-håndtering Politikk

COP23: Samling i Bonn for bedre klima

Nå har jeg akkurat kommet til Bonn i forbindelse med COP (Conference of the Parties).  COP er navnet på FN sine klimaforhandlinger. Parallelt med at politikerne forhandler, møtes ulike representanter fra alle verdens land, både interesseorganisasjoner, forskningsmiljøer og næringsliv.

Hvorfor er jeg her? Jo, SINTEF forsker på fornybar energi, og teknologi som kan bidra med mer klimavennlige løsninger. Visjonen vår er «teknologi for et bedre samfunn». Ikke bare for Norge, men også globalt.

Dette møtet i Bonn er første del av forhandlingene, og hovedmøtet er i november, derfor er det ikke så mange deltagere her nå ennå. Vi er her nå for å få oversikt, og snakke med folk og se hvordan vi kan forberede oss til selve hovedmøtet i november. (Foto: Torund Bryhn)

En av løsningene vi jobber med er karbonfangst, transport og lagring (CCS). Derfor reiser jeg med Torund Bryhn som er kommunikasjonssjef i Gassnova. Gassnova har ansvar for å realisere et fullskalaprosjekt på karbonfangst og lagring i Norge.

Tidlig ute med CCS i Trondheim

NTNU og SINTEF var tidlig ute med å utvikle CCS. I 1987 foreslo Erik Lindeberg og Torleif Holt i SINTEF at man kunne fange CO2 fra kraftproduksjon offshore som lagres i undergrunnen. Siden da har Trondheimsmiljøet med aktører rundt om i verden funnet stadig bedre og rimeligere metoder for å gjennomføre CCS, og i vårt nye forskningssenter NCCS skal vi jobber videre med å finne enda smartere, sikrere og rimeligere løsninger.

Disse bildene er tatt på vei til konferansen. Bonn er en vakker by!

IMG_5228
IMG_5241
IMG_5243

Det er ekstra spennende at Norge nå har mål om å realisere et fullskalaprosjekt på CCS innen 2022. Da skal vi ha en hel «verdikjede», vi skal ha fangst som transporteres med båt, og så videre i rør til et lager i Nordsjøen, nærmere bestemt Smeaheia. (50 kilometer utenfor Kårstø). Prosjektet vil skape nye muligheter for utslippskutt, arbeidsplasser og næringsliv.

Så dette er noe av bakteppet for at vi er i Bonn. Kan SINTEF og Gassnova bidra med løsninger som kan brukes globalt?

For å møte togradersmålene i Parisavtalen må verden ta i bruk karbonfangst. Togradersmålet vil si at den globale temperaturen i 2100 må ikke være mer enn 2 grader høyere enn den var i 1850. Ifølge IEA så skal CCS bidra med å kutte 1/6 av CO2-utslippene i 2050.

Men vi kan ikke vente til 2050 med å få til dette. Vi må begynne nå, og vi har litt hastverk.

I morgen skal jeg på en konferanse som handler om hvordan innovasjoner kan bidra til klimakutt. Følg med!

IMG_5262
IMG_5247
IMG_5255

0 kommentarer på “COP23: Samling i Bonn for bedre klima

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *