#Energi #Helse #Samfunn Bioenergi Energieffektivisering

Ikke brenn juletreet i peisen!

To sterke tradisjoner i Norge er å fyre i peisen, og å ha ekte juletre i stua. Men det er viktig å ikke kombinere disse to tradisjonene.

Når jula er over og juletreet skal ut, så er det UT jeg mener og ikke inn i vedovnen. Ikke brenn juletreet i peisovnen! Nå skal jeg forklare hvorfor…

christmas tree

Hvorfor du ikke skal brenne juletreet i peisen

Fyller du opp ovnen med greiner fra juletreet vil det bli en voldsom varmeutvikling. Dette kan kanskje virke positiv. Men det er to grunner til at du skal tenke deg om to ganger…

Nåler fra bartrær er vanligvis dekket med et lag voks og har et innvendig nettverk av kanaler som er fylt med kvae/harpiks. Både voks og kvae er bestanddeler som tar fyr og brenner meget lett. I tillegg har barnåler et mye høyere innhold av nitrogen enn greiner og stammevirke, et element som ved ugunstige forbrenningsbetingelser danner flere ekstremt giftige, kvelende, irriterende og etsende gasskomponenter.

juletre
Foto: Shutterstock.com

Giftige gasser og pipebrann

Fyller man ovnen med granbar, flammer det umiddelbart opp, spesielt greiner fra juletrær som har stått og tørket i en god og varm stue gjennom hele julen.

I verste tilfelle, vil den ekstreme varmen føre til pipebrann.

Den kraftige forbrenningen gir høy temperatur men samtidig luftunderskudd inne i ovnen, noe som skaper spesielt dårlige forbrenningsbetingelser. Dette resulterer umiddelbart i høye konsentrasjoner av uforbrente hydrokarboner, partikler, CO (Karbonmonoksid, kvelende), NH3 (Ammoniakk, etsende og irriterende), HF (Hydrogen Fluorid, etsende og irriterende), CHOH (Formaldehyd, irriterende) og HCN (Hydrogen Cyanid, giftig).

Av disse gassene er nok sistnevnte den farligste. Målinger gjort på forbrenning av granbar i en helt typisk vedovn i SINTEF’s laboratorium viste konsentrasjoner på langt over 100 ppm. Kliniske tester viser at eksponering for konsentrasjoner på 130 ppm over 30 minutter er dødelig (180 ppm, 10 min./270 ppm, umiddelbar dødelighet).

Giftige utslipp når man brenner juletre

TV2 var innom vår lab for noen år siden for å se selv hvorfor det er farlig å brenne juletrær i peisen. Vi gjennomførte en kjemisk analyse av røyken. Se resultatet her.

Selve stammen på treet kan selvfølgelig brennes hvis du skjærer av greiene. Hvis stammen fremdeles er fuktig, enten at treet er nylig hogd eller fra vanning gjennom jula, bør du sette det til tørk før du brenner den.

Når så juletreet er ute – hvordan går du videre? Her er oversikten for Oslo, Bergen og Trondheim.

Oslo og Trondheim– Ditt gamle juletre hentes i nærheten av din bolig i starten av januar. Les mer hos renholdsetaten i Oslo og Trondheim.

Bergen – Det er gratis å levere juletrær i januar og februar til alle BIRs gjenvinningsstasjoner.

På nettsiden sortere.no kan man finne oversikt over hele landet.

Fyringstips

Vi nordmenn er glad i å fyre i peisen. Men mange er også opptatt av om dette er miljøvennlig. Svaret er ja, om man fyrer riktig.

For eksempel, visste du at man kan redusere partikkelutslipp opp mot 80% ved å tenne opp på en annen måte? Finn ut mer om miljøvennlig vedfyring og les mer om SINTEFs kompetanse på vedovnsteknologi.

14 kommentarer på “Ikke brenn juletreet i peisen!

 1. Pingback: WoodCFD - Hvordan sikre Hygge også i fremtiden - #SINTEFblogg

 2. Pingback: Er vedfyring miljøvennlig? - #SINTEFblogg

 3. Antar at det er helt OK å fyre det opp i bålpanna utendørs? Der skulle det være gode forhold?

  • Anne Steenstrup-Duch

   Hei, Morten Seljeskog har svart i kommentaren under 🙂

 4. Morten Seljeskog

  Vel, rent forbrenningsmessig vil man uansett ikke få gode betingelser. Måten granbaret brenner på, høy intensitet og eksplosiv utvikling av brennbare gasser sammen med relativt dårlig innblanding av luft (ift. forblandet forbrenning), gjør at det likevel vil dannes høye konsentrasjoner av de nevnte giftige gasser og partikler.

  Det eneste man oppnår med å brenne granbaret ute er at man unngår å få uhumskhetene direkte inn i boligen, men de spres nå på bakkenivå og er helsefarlige for de som er i nærheten. Hvor helsefarlige avhenger av vær og vind, dvs. hvor raskt de uttynnes og i hvilken retning de spres. Å sitte ved siden av bålpanna når du fyrer med granbar er ikke å anbefale. For miljøet og helsa er det definitivt best å levere inn juletreet.

  • Kjell Arne Jacobsen

   Så det betyr at bålkos i skogen og fyre med granbar er helsefarlig?!!! Er dette seriøst?
   Ja, da har nok jeg og mange med meg levd farlig lenge. Er dette egentlig et konstruert problem?

 5. Lise Bathen

  Selv om mange bor i byer er vi jo noen som IKKE bor i nærheten av innleveringsmuligheter. Så, kanskje dere kan skissere alternativ til brenning også for oss?

 6. Høres litt overdrevet ut, har alltid brent juletreet i ovnen, god lukt og koselig knitring.
  Dersom en tetter pipa og puster inn all røken vil jeg anta det er nokså helseskadelig uansett hva du brenner om det så er fineste bjørkeved.

 7. Morten Seljeskog

  Alternativ til dem som bor på landet er å kompostere det. Det er jo det kommunene rundt i landet gjør? Kvern det opp og tilsett litt kalk så har du fin jord etter 6 mndr.

  Andre ting man kan lage av barnåler er te og øl. Inneholde mye C-vitamin!
  Øl: https://en.wikipedia.org/wiki/Spruce_beer
  Te: https://www.healthygreensavvy.com/spruce-tea/

  Eller du kan gjøre som de tøffeste, spise det opp: https://www.nutriplanet.org/2014/05/5-reasons-to-eat-spruce-tips-8-ways-to-use-them/

  Lykke til!

 8. Pingback: Vedovner og vedfyring – Hvordan sikre hygge, varmekomfort og miljø- og klimavennlighet - #SINTEFblogg

 9. Pingback: Hva gjør du med julepapiret, ribbefettet og alt det andre avfallet? - White NewsPaper

 10. Jon Jonsson

  Det hadde vært interessant å se en sammenligning på miljøfotavtrykket til et tradisjonelt juletre med tilsvarende for juletreimitasjon, både i kort og langt perspektiv. Har en mistanke om at ekte juletrær er en verre miljøsynder.

 11. Per Skum

  Jeg brukte, har plast tre nå, å kutte greinene og fyre litt å litt. Aldri vært et problem. Kan selvfølgelig ikke stappe ovnen med greiner å så fyre opp.

 12. Jostein Sigurdsson Kvinlaug

  Hiv juletreet ut i hagen.Så dukker nok elgen opp,det er skikkelig knask og godsaker for skogens konge…og miljøvennlig av høyeste sort..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *