#Bygg og Infrastruktur

På vei mot nullutslipp!

Den første ZEN-konferansen, «Nullutslipp på alle områder», gikk av stabelen tirsdag 17. april på Vulcan Arena i Oslo. En fullsatt sal fikk presentert bredden av aktiviteter og aktører som inngår i FME ZEN.

Les mer om SINTEFs ekspertise innen energieffektivisering av bygninger

Siri Hunnes Blakstad, leder av ZENs generalforsamling og direktør for arkitektur, utvikling og analyse ved ÅF Engineering og Tegn_3, satt det hele i gang med å påpeke hvor viktig fokus på beboernes livskvalitet er når man skal jobbe med arkitektur og teknologi. Medvirkning, co-design og brukerinvolvering ble dermed satt på ZEN-kartet og synliggjort som et sentralt tema for konferansen.

ZEN
Siri Hunnes Blakstad beskriver fremtidens arbeidsted. Foto: Stig Larssæther

Tre internasjonale, inspirerende foredragsholdere

Andrew Gouldson fra University of Leeds minnet oss om at mange land i andre deler av verden mangler nødvendig offentlig infrastruktur og handlekraft for en effektiv endring i retning lavutslippssamfunnet, og derfor trenger tiltak hvor både privat sektor og det sivile samfunn støtter nødvendige endringer.

James Ehrlich fra ReGen ga oss et eksempel på hvordan små, integrerte samfunn kan ta vare på lokale ressurser og fremme biodiversitet. Det er lange ventelister for å flytte inn i det første ReGen-nabolaget som ferdigstilles i Almere, Nederland.

Leena Alanko fra Demos Helsinki tok utgangspunkt i samskaping og eksperimenter, og viste gjennom konkrete case hvordan dette fungerer i omstillingsprosesser på nabolagsnivå.

ZEN
Leena Alanko fra Demos Helsinki. Foto: Stig Larssæther

FME ZEN er i gang!

Neste del av konferansen ble innledet av Arild Gustavsen og Inger Andresen, som orienterte om innholdet i ZEN og de ni pilotprosjektene. Ordfører Lisbeth Hammer Krogh fra Bærum kommune fulgte opp med å imponere forsamlingen gjennom sitt sterke engasjement for nullutslippsområder og pilotprosjektene på Fornebu. Etterpå fortalte PhD-kandidatene Stian Backe, Carine Lausselet, Dimitri Pinel og Maria Justo Alonso om sine prosjekter.

ZEN
Stian Backe, Dimitri Pinel, Maria Justo Alonso og Carine Lausselet. Foto: Stig Larssæther

Jens Petter Burud fra Caverion Norge fortalte om Norges mest miljøvennlige butikk – Kiwi Dalgård, som genererer så mye energi at det går i pluss på årsbasis. Utveksling av varme mellom nabolag og energisystemet var i fokus i bidraget fra Trygve Melvang-Berg, Norsk Fjernvarme.

WATT EFØK ble lansert som etterfølger til ENØK. Kristine Husevåg Kvalsvik forklarte hvordan vannbåren varme kan fungere i nullutslippsnabolag.

ZEN
Trygve Melvang-Berg fra Norsk Fjernvarme. Foto: Stig Larssæther

Pilotprosjekter: Ydalir i Elverum, Furuset i Oslo, Campus Evenstad og Bodø bylab

Det unike samarbeidet på tvers av private og offentlige aktører i Ydalir ble godt belyst gjennom en sofa-samtale. Her er blant annet det kommunale tomteselskapet et viktig virkemiddel for å sikre styring av prosessen og ivareta de høye miljøambisjonene i prosjektet.

Mikro-energisystemer står sentralt i pilotprosjektet på Furuset, og kan bidra til å oppfylle ZEN-målsetningene. Vinneren av konkurransen for Furuset Hageby ble annonsert av FutureBuilt; Sixten Rahlff fra 3RW og Johannes Molander Pedersen fra Nord arkitekter gikk av med seieren.

ZEN
Samtalen om Furuset med Mads Mysen, Gard Skoe Fredriksen og Knut Inderhaug. Foto: Stig Larssæther

Siste pilot ut var Campus Evenstad, hvor Statsbygg forklarte hvordan dette området skal fungere som et laboratorium for å teste ut løsninger som i neste omgang blir implementert i andre områder.

Vi hørte også om hvordan brettspill kan brukes som medvirkningsmetode. To intetanende publikummere ble trukket inn i demonstrasjonen av spillet, som i korte trekk går ut på gruppevise diskusjoner om hvordan et lokalsamfunn kan samarbeide om å redusere sin energibruk.

ZEN
To sporty representanter fra publikum viser fram hvordan brettspillet fra ZEN kan fungere. Foto: Stig Larssæther

I den siste bolken, som fokuserte på virkemidler og medvirkning, gikk Monica Berner fra Enova gjennom ulike ordninger som har blitt etablert i kjølvannet av et utvidet mandat fra Enova. Bodø kommune ga oss et innblikk i deres bylaboratorium, som omfatter både virtuelle plattformer og fysiske lokaler. Bylab skal fungere som et verktøy for integrert energiplanlegging, og kan brukes i kommunens egen planlegging og som en plattform for involvering av byens innbyggere.

Konferansier Siri Kristiansen ledet oss med glimt i øyet trygt gjennom et omfattende konferanseprogram.

Tusen takk til alle som bidro til en vellykket ZEN-konferanse!

Fakta om FME ZEN – Research Centre on Zero Emission Neighbourhoods in Smart Cities

FME ZEN er et forskningssenter for miljøvennlig energi (FME), etablert i 2016 av Norges forskningsråd. Målet vårt er å utvikle løsninger for fremtidens bygninger og områder med null utslipp av klimagasser. Ved dette vil vi bidra til at nullutslippssamfunnet kan realiseres. Gjennom FME ZEN samarbeider kommuner, næringsliv, myndighetsorgan og forskere tett for å planlegge, utvikle og drifte områder uten klimagassutslipp. Senteret har 9 pilotprosjekter fordelt over hele Norge som fungerer som innovasjonsarenaer. NTNU er vertsorganisasjon og leder senteret sammen med SINTEF Byggforsk og SINTEF Energi.

2 kommentarer på “På vei mot nullutslipp!

  1. Pingback: På vei mot nullutslipp! | vekst.media

  2. Pingback: På vei mot nullutslipp! | enerWE

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *