Energisystemer Havvind Vannkraft

EnergiTraineer Lovinda og Magnus takker for seg!

Bloggere: Lovinda Ødegården og Magnus Askeland

Syv måneder har flydd forbi, og oppholdet hos SINTEF Energi har nådd slutten for oss EnergiTraineer. Det har først og fremst vært en svært lærerik tid, samtidig som det har vært utfordrende, morsomt og spennende. Vi har med dette lyst til å oppsummere vårt opphold og fortelle litt om noe av det vi har vært så heldige å få vært en del av.

Mest om smarte nett og plusskunder

Lovinda har jobbet mest med smarte nett og plusskunder, som hun skrev om i hennes tidligere blogginnlegg. Hun er nå stolt medforfatter av blant annet en publisert rapport gjennom EU-prosjektet SmartGuide, samt en teknisk rapport i ProAktiv-prosjektet om plusskunder.

Lovinda har erklært seg selv som Master of Googling etter alt arbeidet med research, og har lært utrolig mye i løpet av denne korte perioden!

I forbindelse med SmartGuide-prosjektet har Lovinda vært med på et møte med de internasjonale partnerne i Porto, Portugal i januar. Der møtte hun ansiktene bak Skype-møtene, i tillegg til muligheten for å se sola. Hun har også fått innsikt i hvordan man jobber i oppstarten av et nytt forskningsprosjekt, vært med på brainstorming rundt en miljøbevisst app, og fått prøve seg på analysering av («top secret») plusskundedata i Excel.

Publisering er tidkrevende

Magnus har for det meste jobbet med modellutvikling og casestudier på ulike tema.

Det ene prosjektet har handlet om å studere endringer på makronivå som kan gjøre et europeisk kraftsystem egnet til å håndtere store mengder fornybar energi. Her er det studert hvordan ting som lagerteknologier, ulike markeder og etterspørselselastisitet virker inn på kraftsystemet som helhet. Dette resulterer etter hvert i publikasjoner, men publisering er en litt tidkrevende «hobby» som må gjennom flere runder og følges opp på litt lengre sikt. Alt dette arbeidet har gjort at Magnus har lært mye om vitenskapelig skriving, problemformulering og metodikk.

Ekstrem Facebook-spamming

Vi har sammen hatt ansvar for å holde informasjonsmøte for rekruttering av nye EnergiTraineer, og fikk skryt for å ha skaffet rekordmange søkere til stillingen.

Det kan avsløres at trikset vårt stort sett var ekstrem spamming på Facebook. Etter ansettelsen av nye EnergiTraineer var det duket for den årlige tradisjonen med en felles traineesamling for nye og gamle EnergiTraineer, som vi hadde ansvar for å organisere.

Årets tur hadde Røros som destinasjon, med et opplegg som innebar laserspill, skitur, smaking av hjemmebrygget øl à la Magnus og hundekjøring.

Hundekjøringen var en herlig opplevelse med strålende sol og hvert vårt spann med fem løpeglade og gærne huskyer. Turen varte i 2,5 time, hvor vi fikk opplevd det fantastiske landskapet, bitende kulde, uante hastigheter i nedoverbakkene og hvor mye krefter som faktisk finnes i de relativt små hundene.

Vi var svært heldige med været på hundekjøringen, selv om temperaturen den dagen var -15 grader på det varmeste.

Sosialt på SINTEF

Opplevelsen av SINTEF Energi har ikke bare vært god faglig sett, men også sosialt. Gjennom Ung i SINTEF har vi fått muligheten til å være med på arrangementer som bordtennisturnering, improteater og julegrøt, samtidig som man blir kjent med folk fra andre faglag og avdelinger. Det skjer også sosiale ting på faglagsnivå, som middager og treff med etasjens «Syklubb».

Pepperkakehjertetårnbygging etter julegrøt med Ung i SINTEF Energi.

Her på SINTEF har vi opplevd et godt arbeidsmiljø med inkluderende og trivelige kollegaer. Under kaffe- og lunsjpausene oppstår det stadig interessante diskusjoner med alt fra strengt faglig til mindre faglig…

Vi har blant annet vært innom gravemaskinklatring, opprinnelsen til diverse ordtak, forskjellen på brune og grønne kokosnøtter, Pokémon GO, samt den eldre generasjonen sitt forhold til Snapchat. Vi håper begge å treffe så mange som mulig av kollegaene våre igjen i en eller annen sammenheng!

Lærdommer – her er lista

Som nevnt har oppholdet hos SINTEF Energi vært veldig lærerik. Nedenfor er en samling av noen av de viktigste lærdommene vi har tatt med oss utenom den faglige biten:

  • Å føre timer er ikke alltid så lett som man tror, men man er ikke alene om å synes det.
  • Magnus lærte om prosessen rundt publisering av artikler og hvor nitidig dette kan være.
  • Prosjektledere liker faktisk å bli mast på, og masingen har oftest best resultat dersom man braser uannonsert inn på kontoret deres.
  • Outlook-kalenderen kan være svært nyttig, ettersom man kan gå inn på andres kalendere og sjekke når de er ledige (så man vet når man kan brase uannonsert inn på kontoret deres).
  • Det finnes en «oppskrift» på å skrive e-poster man faktisk kan forvente svar på fra opptatte folk: man bør skrive e-posten så kompakt som mulig, helst i punkter, og aldri mer enn tre punkter.
  • Hvis man er så heldig å få fly på businessklasse er det skikkelig dumt å sovne, for da går man glipp av all serveringen.
  • I 2. etasje, der Lovinda sitter, er det på magisk vis aldri tomt for iskrem dersom ingen har bakt kake til kakefredag.
  • Vi har også lært hvordan å identifisere en god kaffemaskin/skille en god kaffemaskin fra en dårlig.

Veien videre – fra teori til praksis

Neste steg som EnergiTrainee er å forflytte oss til bedrift nummer 2. Magnus skal jobbe med elsikkerhet hos DSB (Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap) i Tønsberg, mens Lovinda skal sette seg på driftssentralen til Hafslund i Oslo.

Mens det har vært mye teoretisk arbeid hos SINTEF Energi, blir vi nå plassert mer «ute i felten». På NTNU har vi blitt vant til å se komponenter og systemer som kretsdiagrammer og enlinjeskjemaer, og nå får vi mulighet til å danne oss et nytt bilde av kraftsystemet.

Avslutningsvis vil vi si tusen takk for oss, og håper på å jobbe mer med SINTEF Energi i fremtiden – enten det er innenfra eller som ekstern partner.

0 kommentarer på “EnergiTraineer Lovinda og Magnus takker for seg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *